Nieuwe kitten of pup checklist

Gepubliceerd op 19 juli 2023 om 16:09

Als u een nieuwe kitten of pup wilt aanschaffen is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Als deze niet in orde zijn, is het belangrijk om te heroverwegen of u dat kitten of pup wel echt moet aanschaffen.

 

 

 

In deze checklist zal ik de belangrijkste zaken voor u uitwerken.

De fokker

Een goede fokker wilt dat zijn dieren bij de juiste eigenaar terecht komen. Het is dus niet gek als een fokker u vragen gaat stellen over uw situatie en hij zal u ook graag informatie verstrekken over het desbetreffende ras.  Hij wilt dat u de juiste keuze maakt en dat u en het dier een goede match zijn.  Ook zullen de meeste fokkers het alleen maar prettig vinden wanneer een nieuwe eigenaar meermaals komt kijken bij hun nieuwe aanwinst.  Een goede fokker is begaan met het welzijn van zijn dieren, deze zal er dus voor zorgen dat de overgang naar het nieuwe huis goed zal verlopen. Hier kan een fokker u ook informatie over meegeven. 

Krijgt u de indruk dat de fokker alleen uit is op het verkopen van het dier, is hij niet geïnteresseerd in waar het dier terecht komt en geeft hij u geen informatie mee? Dan moet u er goed over nadenken of dit wel de juiste fokker is. 

 

Is het schoon?

Het is uiteraard belangrijk dat dieren in een schone omgeving leven. Zeker bij jonge dieren is dit van belang in verband met hun weerstand. Ook voor in de toekomst is het belangrijk dat een jong dier schoon is opgegroeid. Een pup die in zijn eigen vuil opgroeit kan in de toekomst last krijgen met zindelijk worden. Bij een goede fokker is het nest en de omgeving van de dieren dus schoon.

 

Hoeveel nestjes zijn er aanwezig?

Een fokker moet veel tijd en energie steken in het opvoeden van pups en kittens. Ze moeten heel veel leren en gesocialiseerd worden. Als een fokker meerdere nesten heeft is deze begeleiding vaak niet mogelijk. Een fokker die echt serieus bezig is met het opvoeden en de socialisatie zal daarom maar 1 of een beperkt aantal nestjes tegelijk hebben.

 

Is het moederdier aanwezig?

Het is erg belangrijk dat u het moederdier mag zien. Vraag ook naar het vaderdier, wees niet ongerust als deze niet aanwezig is. De meeste fokkers maken gebruik van dek- reuen en katers. Deze dieren wonen ergens anders en zijn alleen aanwezig voor het dekken. Het moederdier moet wel aanwezig zijn, en de fokker moet niet aarzelen om deze aan u te laten zien. Het is voor de opvoeding van de jongen van groot belang dat ze alles leren van hun moeder. Let ook op hoe het moederdier zich gedraagt tegenover u als bezoek, zij mag niet angstig of agressief zijn naar u, juist omdat de jongen onwijs veel van haar leren. 

 

Hoe reageren de pups/kittens op bezoek?

Pups en kittens die goed gewend zijn aan mensen zijn onderzoekend, speels, vriendelijk en reageren niet angstig als u langs komt. Uiteraard ligt de reactie er ook aan hoe oud de dieren zijn. Hele jonge dieren zullen niet direct naar u toe rennen, maar pups en kittens van een aantal weken oud horen nieuwsgierig te reageren op bezoek. Als een dier direct heel angstig reageert, zich terugtrekt of zelfs van nu wegrent, kan het zijn dat deze niet goed is gesocialiseerd. Is dit op een leeftijd van 7a8 weken, houdt er dan rekening mee dat dit het aard van het beestje kan zijn. Hoe hard je dan ook je best doet in de toekomst,  er is een kans dat het altijd een wat angstiger dier blijft. 

 

Zijn de kittens/pups volgens schema ingeënt en ontwormd?

Het is van belang dat pups en kittens op de juiste leeftijd gevaccineerd worden.  Kittens moeten op een leeftijd van 9 en 12 weken ingeënt worden, pups op een leeftijd van 6, 9 en 12 weken. Ontwormen is ook belangrijk op jonge leeftijd, ze kunnen het namelijk via het moederdier oplopen.

Ontworming van een kitten moet op: 3, 5, 7, 9 en 12 weken, 4, 5, 6 maanden en vanaf een half jaar leeftijd elke 3 maanden

Ontworming van een pup moet op: 2, 4, 6, 8 en 12 weken, 4, 5, 6 maanden en vanaf een half jaar leeftijd elke 3 maanden

 

 

Klopt de nationaliteit van het dier?

Er worden veel dieren uit het buitenland naar Nederland gehaald. Dit gebeurt helaas niet altijd zoals het hoort. Zeker vanuit Oost-Europa worden er veel honden aangevoerd vanuit onbetrouwbare handelaren. Dit zijn over het algemeen pups die nog veel te jong zijn om weg te gaan bij hun moeder. Een hond die uit Europa komt moet altijd een Europees paspoort hebben van het land van herkomst. Is het dier eenmaal in Nederland, dan mag de dierenarts een Nederlands EU paspoort aanmaken voor deze hond.

Het is verplicht dat als een dier over de grens gaat dat deze tegen rabiës geënt is. Bij pups mag dit pas vanaf een leeftijd van 12 weken. Deze enting heeft 3 weken inwerk tijd nodig. Dat houdt dus in dat een pup pas vanaf 15 weken over de grens geïmporteerd mag worden. Elk dier jonger dan 15 weken uit het buitenland, is op een illegale manier naar Nederland gesmokkeld. 

 

Bij twijfel, NIET DOEN!!

Ook al voldoen de fokker en het dier aan de gehele checklist, u moet ook naar uw eigen gevoel luisteren. U heeft er niets aan als u een honden- of kattenleven spijt heeft van uw aankoop!

Koop ook echt geen dier om deze "te redden uit de barre omstandigheden", u houdt op die manier de handel in stand. Een fokker of handelaar zal na uw aankoop direct weer nieuwe dieren aanschaffen die het net zo slecht zullen krijgen als diegene die u gered heeft.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.