Overgewicht bij de kat

Gepubliceerd op 22 juli 2023 om 15:12

Bijna één op de twee katten heeft last van overgewicht. Overgewicht en obesitas (zwaarlijvigheid) zijn ernstige problemen. Beide benadelen niet alleen de levenskwaliteit en levensverwachting van een kat, maar verhogen ook het risico op ziektes zoals gewrichtspijn en diabetes. 

 

Hoe ontstaat overgewicht?

Overgewicht ontstaat geleidelijk en niet plotseling. Overgewicht ontstaat meestal omdat er teveel voer gegeven wordt in verhouding tot de lichaamsbeweging van de kat.

Vooral na castratie of sterilisatie is het van groot belang om goed op de voeding te letten. Het lichaam van de kat ondergaat een hormonale verandering en heeft in verhouding (zeker de eerste maanden na de operatie) minder energie nodig. Als u dezelfde hoeveelheid voer blijft geven kan dit tot overgewicht leiden.

 

Nadelen van overgewicht

Katten met overgewicht lopen de volgende risico's:

  • Verkorting van de levensverwachting
  • Slechte conditie en traagheid
  • Hart- en longproblemen
  • Verhoogde kans op blaasproblemen
  • Verhoogde kans op suikerziekte
  • Bot- en gewrichtsproblemen zoals artrose
  • Extra narcose risico bij ingrepen

 

Voorkomen overgewicht kat

Een kat in het wild eet meestal 10 tot 20 kleine maaltijden per dag. Hieronder vindt u tips om dit patroon zo goed mogelijk na te bootsen. Dit helpt om overgewicht te voorkomen.

  1. Werken voor eten
    Er zijn balletjes of andere speelgoed waar u het eten van de kat in kan stoppen, zodat de kat achter het speelgoed aan moet lopen om er eten uit te krijgen. Je kan bijvoorbeeld ook een kartonnen doosje of een eierdoosje vullen met wat brokjes, dan moet de kat met zijn pootjes vissen om de brokjes te pakken te krijgen.  Er bestaan ook voerspellen die speciaal gemaakt zijn voor katten. Hier moeten ze bijvoorbeeld vakjes openen of balletjes verwijderen om bij het voer te komen.
  2. Verstoppen
    U kan ook het voer op verschillende plekken door het huis heen verstoppen. Zo kan uw kat niet alles in één keer opeten én zorgt u ervoor dat hij meer beweegt. Ook kunt u brokjes gooien, zodat de kat er achteraan rent, net als bij het vangen van een prooi.
  3. Meerdere keren eten
    Het beste is om uw kat kleine porties voer te geven, verdeeld over de dag. Zorg ervoor dat uw kat minimaal twee keer per dag eet. Om dit makkelijker te maken kunt u bijvoorbeeld een automatische voerbak kopen.
  4. Geef niet teveel eten
    Op bijna elke verpakking van een zak voer staat een tabel met een indicatie van de hoeveelheid voeding die een kat nodig heeft. Als uw kat gesteriliseerd of gecastreerd is, dan moet u minder voer geven. Als u snoepjes en/of extra beloningen geeft, dan geeft u ook wat minder voer.

 

De juiste voeding

Om af te kunnen vallen moeten er minder calorieën in je kat gaan dan dat hij verbruikt. Zo simpel is het. Dat doe je het beste met een speciaal afval dieet. Zo’n dieet bevat minder calorieën per gram, maar voldoende vitamines en mineralen. Waarom niet gewoon minder brokjes van het huidige voer? Twee redenen:

  • Ten eerste, normaal kattenvoer bevat veel meer calorieën per gram, je moet dus veel minder gram geven in vergelijking met een afvaldieet. Dat houdt in dat de kat van een normale voeding minder mag hebben dan wanneer u een dieetvoeding geeft. Van het gewone voer mag hij bijvoorbeeld 50 g hebben, terwijl hij dan van het dieetvoer 75 g zou mogen hebben!
  • Ten tweede, als je van het normale kattenvoer de helft minder gaat voeren, krijgt je kat ook de helft minder vitamines en mineralen. Daarnaast krijgt hij ook drastisch minder eiwitten binnen op deze manier, waardoor hij spieren af breekt in plaats van vetten. En dat is nu juist niet wat we willen! Laat je door je dierenarts informeren over de verschillende voedingen die geschikt zijn voor je kat.

 

Is uw kat te zwaar?

Alle katten hebben een ideaal gewicht voor hun grootte, ras en activiteitenniveau en uw dierenarts kan u vertellen wat het ideaalgewicht voor uw kat is. Maar u kunt zelf ook een eerste check doen om te zien of uw kat te zwaar is met behulp van de lichaamsconditiescore.

De lichaamsconditiescore geeft aan of uw huisdier een ideaal gewicht heeft of erboven zit. Met behulp van onderstaande schema’s kunt u zien of uw kat een optimale lichaamsconditiescore heeft. Twijfelt u of uw  kat overgewicht heeft ? Ga voor de zekerheid even langs de dierenarts.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.