Chippen

Gepubliceerd op 3 juni 2023 om 13:04

Een chip is een buisje zo groot als een rijstkorrel die door de dierenarts met een naald onder de huid van uw huisdier wordt gebracht, meestal in de nek. Het inbrengen van de chip (het chippen) is relatief pijnloos voor het huisdier.  In de chip zit een microchip waarop het registratienummer is opgeslagen. Met behulp van een speciaal afleesapparaat kan dit registratienummer worden afgelezen. 

Waarom chippen?

Helaas belanden elk jaar vele honden én katten in het asiel omdat hun baasje niet teruggevonden wordt. Vaak zijn ze niet gechipt. Soms is het dier wel gechipt, maar het chipnummer niet geregistreerd of zijn de gegevens van de eigenaar niet up-to-date. Voorkom dat u uw huisdier kwijtraakt: zorg ervoor dat uw dier gechipt is en dat de gegevens actueel zijn. Zo kan uw dier snel weer met u worden herenigd! U kunt de gegevens controleren in een van de databanken. Ook kunt u het controleren op www.chipnummer.nl

Elke chip die bij een dier wordt ingebracht kan worden geregistreerd bij een databank. Met deze registratie worden uw gegevens direct gekoppeld aan uw huisdier. Dierenambulances of dierenartsen kunnen er dan voor zorgen dat uw huisdier snel weer bij u thuis is. Ook in het geval dat u uw huisdier wilt verzekeren is een chip verplicht.

 

Is chippen verplicht?

Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting voor honden ingevoerd. Elke hond die er na die datum in Nederland bijkomt, moet een chip hebben en geregistreerd worden bij een van de daarvoor aangewezen databanken.

Voor katten is er geen chip verplichting, maar elk jaar worden er echter helaas meer dan 100.000 katten vermist. Gevonden katten zonder chip, of gechipte katten zonder registratie worden vaak naar een asiel gebracht in afwachting van hun baasje of een nieuwe eigenaar. Wist u dat maar zo’n 14 % van de gevonden katten weer met hun eigenaar wordt herenigd? Dit kunt u voorkomen door uw kat te laten chippen en te registreren.

 

Registreren van de chip

Met alleen een chip bent u er nog niet. Het is van groot belang dat de chip goed geregistreerd staat bij een databank. Met deze registratie zorg je ervoor dat het chipnummer wordt gelinkt aan uw dier. Als de chip dus wordt uitgelezen bij bijvoorbeeld de dierenarts of dierenambulance, kunnen zij snel zien van wie het dier is. 

Als uw dier bij de dierenarts gechipt wordt, zorgen zij meestal voor de registratie. Zorg wel dat de juiste gegevens bij hen bekend zijn voordat ze de chip gaan registeren.

Mocht uw dier gechipt zijn maar u gaat verhuizen of krijg een nieuw telefoonnummer, dan is het belangrijk dat u deze wijzigingen doorgeeft aan de databank. Dit kunt u zelf wijzigen door contact op te nemen met de databank waar u dier geregistreerd staat.

 

Kattenluik met chip

Heeft uw kat een chip en gaat deze naar buiten? Dan kunt u zelfs een kattenluik aanschaffen die alleen katten binnen laat met de juiste chipnummers. Zo voorkomt u dat de buurtkatten (met andere chipnummers of geen chip) naar binnen kunnen en mee kunnen eten met het maaltje van uw kat. Zodra uw kat door het luik wilt scant het luik de chip, klopt de chip met het eerder ingevoerde nummer, Dan kan uw kat naar binnen. 

 

UBN nummer

Sinds november 2022 Is het als hondeneigenaar verplicht om een UBN nummer aan te vragen, wanneer u uw hond wil laten chippen of een nieuw Europees paspoort nodig hebt. UBN staat voor Uniek BedrijfsNummer. Deze kunt u aanvragen op de site van het RVO. Met dit nummer wil de overheid de broodfok en illegale handel en import van honden proberen te stoppen. 

Mocht u dus voor uw hond een nieuw paspoort nodig hebben of heeft uw hond een nieuwe chip nodig, vraag dan uw persoonlijke UBN nummer aan op www.RVO.nl.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.