Dieren en warm weer

Gepubliceerd op 27 mei 2023 om 13:46

In de zomer kan de temperatuur nog wel eens flink stijgen, ook voor uw huisdier. Wist u dat veel van onze dieren daar eigenlijk helemaal niet zo goed tegen kunnen? Zij hebben bijvoorbeeld geen zweetklier zoals wij waarmee ze hun lichaam kunnen afkoelen. Oververhitting is erg gevaarlijk en kan zelfs fataal zijn voor uw huisdier. Let dus extra op en neem extra maatregelen wanneer het warm is buiten.

 

 

Hoe merkt u dat uw dier het te warm heeft?

Wanneer een dier het te warm heeft of zelfs oververhit is voelt hij/zij warm aan, ademt sneller, kan lusteloos zijn en niet willen eten.  Honden kunnen gaan braken, vogels zorgen ervoor dat ze hun veren spreiden om de warmte kwijt te kunnen. Als u merkt dat uw dier het te warm heeft is het belangrijk dat u helpt hem/haar af te koelen.

Breng het dier naar een schaduwrijke of koelere plek. Honden, katten, knaagdieren en konijnen kan je eventueel afkoelen met water. Let op! Geen ijskoud water, dit zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken, waardoor ze juist slechter hun warmte kwijt kunnen. Het beste is om vooral de pootjes, oren, nek en kop nat te maken (niet doorweekt). Zorg ervoor dat uw dier voldoende vers drinkwater tot zijn beschikking heeft. Het is niet nodig om het dier liters water achter elkaar te laten drinken, dit kan er weer voor zorgen dat uw dier last krijgt van de maag.

 

Honden

Honden raken hun lichaamswarmte kwijt door te hijgen. Zij hebben enkel zweetklieren op de poten, ze krijgen het dus een stuk sneller warm dan wij mensen. Zorg ervoor dat uw hond op warme dagen een plek heeft waar hij koel kan liggen, bijvoorbeeld in de schaduw. Laat uw hond NIET achter in de auto, caravan, tent, etc. Ook niet voor heel even. Het wordt enorm snel warm daar binnen en de temperatuur van de hond zal dan heel snel stijgen, dit kan fataal aflopen voor de hond. Honden met een dunne vacht kunnen ook verbranden, let dus op dat uw hond op warme zonnige dagen eventueel ingesmeerd is met een daarvoor bestemde zonnebrand. Ga NIET fietsen met uw hond, de voetzolen kunnen zo heet worden dat er brandwonden ontstaan. Beperk de wandelingen tijdens de heetste momenten op de dag, ga liever in de ochtend of in de avond de grote wandeling maken. Zorg dat er altijd vers drinkwater beschikbaar is voor uw hond(en).

Let ook op met honden die een muilkorf dragen. Zij kunnen minder goed hijgen, waardoor ze dus ook minder goed hun warme  kwijt kunnen.

 

Katten

Vaak zoeken katten zelf een koelere plek op tijdens warme dagen. Zorg er wel voor dat een kat in de schaduw kan of naar binnen kan. Ook moet u opletten met natvoer wat gedurende warme dagen buiten de koelkast staat, dit kan sneller gaan bederven. Dit kan vliegen aantrekken die eitjes in het voer gaan leggen. Zet liever wat brokjes buiten voor uw kat. Zorg dat er altijd vers drinkwater beschikbaar is voor uw kat(ten). Witte katten zijn gevoeliger voor de zon, zorg dus dat als u een witte kat heeft dat u deze insmeert wanneer deze naar buiten gaat. Dit gaat dan vooral om de oren en de neusbrug.

 

Knaagdieren en konijnen

Ook de kleine knagers en konijnen kunnen het erg warm krijgen als de temperaturen oplopen, ook de dieren die binnen gehouden worden. Voor de knagers en konijnen in een buitenhok is het verstandig om het hok op een plek te zetten met schaduw. U kunt een deel van de grond waar ze opzitten bedekken met stenen en deze nat maken. Om het hok af te koelen kunt u er een nat wit laken overheen leggen, deze gaat verdampen en zorgt ervoor dat er warmte uit het hok getrokken wordt.

Voor de knagers en konijnen die binnen gehouden worden kunt u bijvoorbeeld een tegel/steen in de vriezer leggen. Hier kan uw dier op gaan liggen om zichzelf te verkoelen.

Groenvoer zorgt ervoor dat uw dier gedurende de dag meer vocht binnen krijgt. Geef wel alleen groenten waar uw dier aan gewend is, want je wilt zeker met warme dagen voorkomen dat uw dier last krijgt van dunne ontlasting. Ruim de resten niet opgegeten groenvoer wel op, anders kan dit gaan bederven. Ververs op warme dagen zeker 2x per dag het drinkwater.

 

Maden

Met warm weer is het extra belangrijk dat het verblijf van uw dier goed schoon is. Want als het warm is, is er extra kans dat vliegen eitjes leggen in de vacht of hok van uw dier, en zo madenziekte veroorzaken. Als uw dier maden oploopt is het belangrijk dat u heel snel naar een dierenarts gaat of in ieder geval contact opneemt met de dierenarts. Maden kunnen zich namelijk een weg naar binnen eten door de huid van uw dier... Er bestaat een spray om dit te voorkomen, nomyiasis. Ook kunt u het hok zo beschermen dat vliegen er niet in kunnen komen, door er bijvoorbeeld een klamboe omheen te hangen.

Het is dus van groot belang dat u (zeker met warme dagen) uw dier met regelmaat controleert. 

 

Dier in de auto, NIET DOEN!

In het schema hieronder staat vermeld hoe snel het warm wordt in een auto in vergelijking met de temperatuur buiten.

 

Temperatuur buiten Temperatuur in de auto
Na 10 minuten Na 30 minuten
21 31 40
24 34 43
27 37 45
30 40 48
32 43 51
35 45 54

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.