Naar de dierenarts

Gepubliceerd op 26 mei 2023 om 21:18

Of het nu voor een jaarlijkse vaccinatie een gebitsreiniging of het knippen van de nagels is. Iedere huisdier eigenaar weet dat er ooit een moment komt in het leven van uw trouwe viervoeter dat hij/zij naar de dierenarts moet.

Het is wel zo prettig dat wanneer u naar de dierenarts gaat, u zo goed mogelijk voorbereid op pad gaat.

 

Wat nemen we mee?

Het is altijd goed om erover na te denken wat u meeneemt als u een bezoekje brengt aan de dierenarts. Zo is het bijvoorbeeld altijd handig om het dierenpaspoort of vaccinatieboekje van uw dier mee te nemen. Hier staat alle informatie in over uw dier. 

 

 

Vervoer naar de dierenarts

Een goede transportmand is noodzakelijk om je kat veilig te vervoeren. Kies een transportmand die zowel bovenaan als vooraan open kan. Zo kan de kat makkelijker in en uit de mand gezet worden. Beter nog is het als de hele bovenkant van de transportmand eraf kan. Voor veel onderzoeken kan de kat dan gewoon in de onderste helft van de transportmand blijven zitten. Dit geeft veel minder stress en zorgt voor een vlotter en veiliger bezoek aan de dierenarts. Ook zijn er speciale katten rugtassen verkrijgbaar. Houdt er vooral rekening mee dat uw kat zich veilig voelt wanneer u hem/haar vervoert en dat de mand of tas handig is in gebruik bij de dierenarts. 

Ook voor knaagdieren  zijn er vervoersmandjes. Vogels kunt u het beste in een klein doosje/reismandje vervoeren waar ze niet al te veel in kunnen bewegen.  Zo voorkomt u dat de vogel kan gaan schuiven en zich zo kan bezeren.

 

 

Speciale vervoersrugzak voor katten

Wanneer het transportmandje uit de berging wordt gehaald, kunnen katten zich gaan verstoppen.Het is een vreemde mand die meestal alleen wordt gepakt bij minder leuke dingen (autorit, dierenarts, etc). Een oplossing zou kunnen zijn om de transportmand een tijdje of permanent op een vertrouwde plek in huis te laten staan. De vreemde geur zal van het mandje verdwijnen en zal veel meer als zijn territorium voelen. 

Hetzelfde kan je doen met je hond. Om te voorkomen dat je hond al volledig gestrest aankomt bij de praktijk, moet hij vanaf jongs af aan al wennen aan het autorijden. Neem hem vaker mee een rondje rijden of naar een leuk uitje zoals het bos. Daardoor associeert de auto niet gelijk met een bezoek aan de dierenarts. Zorg in ieder geval dat je niet hoeft te haasten en dat je de stress voor jezelf en je hond niet verergert. Kan jouw huisdier echt niet wennen aan de auto, stap dan over naar een dierenarts in de buurt zodat je lopend of met de fiets kan

 

Wennen aan de dierenarts

Bij sommige dierenartsen kunt u terecht voor een kennismaking. Tijdens dit gesprek kan het dier rustig even rondsnuffelen zonder gelijk door vreemde handen onder het felle licht onderzocht te worden. Zo kan hij wennen aan de omgeving zonder een prikje of een ander vervelend onderzoekje. Het beste is om een jong dier vanaf jongs af aan kennis te laten maken met het onderzoeken. Het moet ‘gewoon’ voor ze worden. Simuleer een onderzoek en raak het dier regelmatig aan zoals een dierenarts zou doen. Denk hierbij aan de gevoelige plekken zoals de poten, oren en de buik. Daarna belonen met een snoepje, wanneer hij de volgende keer dan onderzocht wordt door de dierenarts zal het een stuk minder onprettig voelen.

Het is met een pup altijd goed om zo nu en dan eens binnen te lopen bij uw dierenarts. Zet de hond even op de weegschaal, vraag een koekje bij de balie, zo kan uw hond op jonge leeftijd rustig wennen aan de praktijk. Dit zorgt voor minder stressvolle bezoekjes aan de dierenarts in de toekomst.

 

Bij de dierenarts aangekomen

Eenmaal bij de dierenarts aangekomen meldt u zich bij de balie. De assistent zal u aanmelden en wordt u op uw beurt binnengeroepen. 

Mocht u met uw hond een afspraak hebben, is het altijd goed om deze gelijk op de weegschaal te zetten. Geef het gewicht dan ook door bij de assistent aan de balie, dan wordt het netjes bijgehouden in de kaart van uw hond. Katten, konijnen, knaagdieren & reptielen worden in de spreekkamer gewogen.

Hou rekening met andere dieren in de wachtruimte. De meeste katten houden niet van (vreemde) honden. Maar ook sommige honden kunnen niet overweg met iedere andere hond. Houdt uw eigen hond dus aan de lijn en laat hem niet zomaar door de wachtkamer lopen naar andere dieren. Het is ook niet bij u bekend wat een ander dier mankeert. Een extra reden dus om niet zomaar uw hond te laten lopen.

 

Het consult

Tijdens het consult kijkt de dierenarts uw dier helemaal na. Uiteraard wordt er rekening gehouden met de klacht waar u voor komt. Meestal duurt een consult rond de 10 a 15 minuten. Mocht het een afspraak zijn waar langer tijd voor nodig is wordt daar vaak van te voren rekening mee gehouden. Bij veel dierenartsen kunt u ook terecht voor bijvoorbeeld een röntgenfoto of een echo. Echter hebben niet alle dierenartsen dat tot hun beschikking. Dan kan het zijn dat u wordt doorgestuurd naar een specialist.

 

Specialistische dierenkliniek

Het kan voorkomen dat uw eigen dierenarts niet alle mogelijkheden, materialen of medische kennis heeft om uw dier te behandelen. In zo'n geval kan hij u doorverwijzen naar een specialist. Dit is een tweedeljins dierenarts. Een specialist heeft na zijn dierenarts studie nog een aanvullende opleiding gedaan van een aantal jaar om zich te verdiepen in een bepaald onderdeel binnen de dierenartsenpraktijk. Dat is bijvoorbeeld:

  • Chirurgie
  • Röntgen of echo
  • Een bepaalde diersoort. Denk aan bijvoorbeeld vogels of reptielen
  • Oogheelkunde

Uiteraard zijn er ook eerstelijns praktijken waar dierenartsen werkzaam zijn die zich hebben gespecialiseerd in een bepaalde richting. Zij mogen zich dan geen specialist noemen maar hebben wel de medische kennen en kunnen over een bepaald onderdeel.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.