Vaccinaties


Vaccineren is een belangrijke en effectieve manier om uw dier te beschermen tegen besmettelijke ziektes. Een vaccin is een middel wat in het lichaam wordt gebracht om bescherming op te wekken tegen ziekteverwekkers, dit noemen we ook wel de afweer.

 

Waarom vaccineren?

In ons land komen een aantal besmettelijke en levensbedreigende ziektes voor. Tegen een aantal van die ziektes kunt u uw dier vaccineren. Normaal gesproken wordt elk jong dier op de juiste leeftijd gevaccineerd, en ook daarna worden de vaccinaties regelmatig herhaald. Over het algemeen is dit jaarlijks.

 

 

Hieronder ziet u het vaccinatieschema voor de hond

Leeftijd Tegen welke ziektes?
6 weken Hondenziekte & parvo
8-9 weken Parvo & ziekte van weil
12 weken Hondenziekte, parvo, besmetterlijke leverziekte & ziekte van weil
1 jaar Hondenziekte, parvo, besmetterlijke leverziekte & ziekte van weil
2 jaar Ziekte van weil
3 jaar Ziekte van weil
4 jaar Hondenziekte, parvo, besmetterlijke leverziekte & ziekte van weil
5 jaar Ziekte van weil
6 jaar Ziekte van weil
7 jaar Hondenziekte, parvo, besmetterlijke leverziekte & ziekte van weil
Etc.

Honden kunnen vanaf 12 weken leeftijd gevaccineerd worden tegen hondsdolheid (rabiës). Deze enting is nodig wanneer u met uw hond naar het buitenland reist. De vaccinatie moet echter minimaal 3 weken voor vertrek plaatsvinden! . Het is dus erg belangrijk als u reisplannen heeft dat u op tijd een afspraak maakt bij de dierenarts voor de rabiës enting.

Ook kunt u uw hond vaccineren tegen kennelhoest. Deze vaccinatie is bij veel kennels en vaak ook bij de uitlaatservice verplicht. Vraag hier dus naar wanneer u uw hond ergens onder brengt.

 

 

Hieronder ziet u het vaccinatieschema voor de kat

Leeftijd Tegen welke ziektes?
9 weken Kattenziekte & niesziekte
12 weken Kattenziekte & niesziekte
1 jaar Kattenziekte & niesziekte
2 jaar Niesziekte
3 jaar Niesziekte
4 jaar Kattenziekte & niesziekte
5 jaar Niesziekte
6 jaar Niesziekte
7 jaar Kattenziekte & niesziekte
Etc.

Ook wanneer u met uw kat naar het buitenland gaat is de rabiës enting verplicht. Maak dus tijdig een afspraak bij de dierenarts als uw kat mee gaat over de grens.

 

 

Vaccinaties voor het konijn

Tam, lief, pluizig en niet te duur in aanschaf en onderhoud: niet zo gek dat konijnen populaire huisdieren zijn. Maar konijnen zijn ook kwetsbaar voor virussen.

De twee meest voorkomende konijnenziektes zijn myxomatose (konijnenpest) en het viraal haemorrhagisch syndroom (VHS).

Deze virussen verspreiden zich razendsnel en is uw konijn eenmaal geïnfecteerd, dan overleeft hij de ziekte vaak niet. Gelukkig kunt u uw konijn tegen beide virussen beschermen door het elk jaar te laten vaccineren. Zowel VHS als myxomatose kan dodelijk zijn voor uw konijn en voor beide ziektes bestaan helaas geen medicijnen. Door uw konijn jaarlijks te laten vaccineren voorkomt u dat uw dier ziek wordt. Het voorjaar is de beste tijd om uw konijn te laten inenten.

Konijnen kunnen worden ingeënt als ze vijf - tien weken oud zijn, afhankelijk van het vaccin dat wordt gebruikt. Daarna is een jaarlijks prikje voldoende om uw huisdier goed te beschermen.

 

Vaccinaties voor de fret

Hondenziekte is een dodelijke ziekte voor de fret. Door de goede bescherming die het vaccin geeft, komt deze ziekte gelukkig niet vaak voor. De vaccinatie van jonge fretjes bestaat uit 2 injecties: de eerste vaccinatie vindt plaats op 9 weken leeftijd en de tweede vaccinatie op 14 weken leeftijd. Daarna moet jaarlijks een herhalingsenting (een booster) gegeven worden.
Nobivac Puppy DP, is een veilig vaccin voor fretten. De ‘D’ staat voor Distemper en dit is een andere naam voor hondenziekte. De ‘P’  staat voor Parvo, dit vaccin beschermt bij honden namelijk tegen parvo, maar bij fretten is dit niet het geval.
Als u met uw fret naar het buitenland gaat is de rabiës enting verplicht. Deze vaccinatie mag vanaf 3 maanden leeftijd toegediend worden.