Operatie van uw huisdier

Gepubliceerd op 23 mei 2023 om 22:05

Er kunnen veel redenen zijn waarom uw dier geopereerd moet worden.  Het kan een zogenoemde routine operatie zijn zoals een castratie, sterilisatie of een bultje verwijderen. Maar het kan ook zijn dat uw dier een wat gecompliceerdere operatie moet ondergaan. In alle gevallen is het fijn om te weten wat u te wachten staat voordat u uw dier afgeeft bij uw dierenarts. 

 

Wat te doen vooraf

Het is van groot belang dat uw dier zo gezond mogelijk aan de operatie begint, omdat daarmee het narcose risico wordt verkleind. Dit houdt in dat u als eigenaar thuis al op moet letten dat uw dier geen vreemd gedrag of ziekteverschijnselen vertoond. Ook is het prettig als uw dier vrij is van vlooien voordat u deze bij een dierenarts afgeeft (zowel voor uw eigen dier als voor andere dieren die in de praktijk zijn die dag). 

Bij het maken van de operatie afspraak krijgt u vaak te horen wat uw dier wel en niet mag. In de meeste gevallen mag uw dier 24 uur vooraf aan de operatie niet meer eten (dit geldt niet voor knaagdieren, fretten en vogels), drinken mag wel. Als uw dier medicatie krijgt is het verstandig om te vragen of hij/zij dit op de ochtend van de operatie ook moet krijgen.

 

De narcose

Voordat de narcose wordt toegediend, wordt de patiënt gewogen en voert de dierenarts een pre-anesthetisch onderzoek uit. Dit houdt in dat de dierenarts een korte gezondheidscheck uitvoert waarbij onder andere naar hart en longen wordt geluisterd. Elke vorm van narcose neemt risico met zich mee. U kunt er ook nog voor kiezen om een extra bloed onderzoek vooraf te doen. Hierbij wordt onder anderen gekeken naar de lever en de nieren, welke een rol spelen bij het afbreken van de narcosemiddelen. Mochten de bloedwaarden afwijkend zijn, kan de dierenarts kiezen voor een aangepaste narcose. Vooral bij oudere dieren en bij dieren met een gezondheidsrisico is het verstandig om een bloedonderzoek vooraf te doen. 

 

De voorbereiding

In de voorbereidingsruimte wordt de patiënt voorbereid op de operatie. Vaak krijgt een dier een tube, dit is een buisje die in de luchtpijp geplaatst wordt waardoor extra zuurstof toegediend kan worden. Via de tube kan een dier evt ook gasnarcose extra krijgen. De plek van de operatie wordt geschoren en er wordt pijnstilling en eventuele andere medicatie toegediend. 

 

De operatie

In de operatiekamer wordt de patiënt aan eventuele extra gasanesthesie en bewakingsapparatuur gelegd, waardoor ook risicopatiënten veilig geopereerd kunnen worden. 

 

Recovery

Na de operatie wordt de patiënt naar de opname gebracht. Hier krijgt hij/zij een warm hokje om bij te komen van de operatie. Tijdens de recovery wordt het dier in de gaten gehouden en wordt de temperatuur gemeten. De temperatuur van een dier daalt namelijk tijdens de narcose. Als de patiënt goed wakker is zal de eigenaar gebeld worden en kan hij/zij weer lekker naar huis.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.